fbpx

Kurv

3Dprint ordbog for begyndere

By maj 9, 2019 august 16th, 2019 3D Printer, Tutorials og Guides

3D print ordbogen af Kidsprint (se PDF med billeder)

Når du i et stykke tid har overvejet om ikke 3D print kunne være sjovt at komme i gang med, så er der en barriere man lige skal overvinde. Nemlig alle de ord og termer der bruges i 3D print verdenen. Denne 3D print ordbog for begyndere kan måske hjælpe dig til at forstå begreberne i 3D print og komme i gang.

De fleste 3D print termer stammer fra engelsk og er forkortelser eller afarter af ord brugt i computer eller produktionsverdenen. Den Engelske term skrives først og herefter en dansk oversættelse hvis en sådan findes og til sidst betydningen af ordet. Skulle man ønske flere ord i oversigten er alle velkommen til at skrive til os på info@kidsprint.com

ENGELSK TERMDANSK OVERSÆTTELSE (hvis det findes)Betydning og længere beskrivelse
3D print3D print3D print blev opfundet i 1984 af Chuck Hull der fandt ud af at få en flydende plastmasse til at størkne ved hjælp af UV lys. UV lyset blev med laser rettet mod plastmassen 1 lag ad gangen.3D print er en metode hvor materiale størknes 1 lag ad gangen ovenpå og ved siden af hinanden. Altså der bygges i X, Y, Z retning og ikke kun i X og Y som 2D papirprint.

·         X-aksen er oftest den der går på tværs over byggepladen

·         Y-aksen er oftest den der går på langs over byggepladen

·         Z-aksen er oftest den der går op fra byggepladen

FilamentFilament / forbrugsmaterialerABS, PLA, PETG, NYLON, TPE/TPU/TPC (flex)

Filamenter fås også med metal og træ materialer iblandet. Dette giver dem unikke egenskaber der varierer fra producent til producent.

Filament kommer i str. 1.75 eller 2.85 mm.

1.75mm er den mest brugte.

Filament er det materiale en 3D printer bruger. Ordet filament bruges oftes på FDM 3D printere. FDM 3D printere er dem der printer med en tråd af plast. Filament kan komme i mange typer plast blandt andet.·         ABS:

Acrylonitrile butadiene styrene – samme plast som LEGO klodser – kræver udsugning

·         PLA:

Polylactic acid – bionedbrydelig plast baseret på stivelse – mest populære plastmateriale til 3D print – ingen udsugning

PLA er det nemmeste filamenttype at 3D printe med, da det ikke warper så nemt. (warping forklares senere)

·         PETG:

Polyethylene terephthalate (PET) – PET er det mest brugte plastmateriale i verden – ved 3D print sætter man Glykol på så det hedder PETG, hvilket gør det mere 3D printer venligt. – udsugning

·         NYLON:

En syntetisk polymer der er meget fleksibel og stærk, men kan også være udfordrende at 3D printe med. PETG og NYLON optager vand så skal opbevares lufttæt.

·         TPE/TPU/TPC (flex):

Termoplastik med gummi egenskaber. TPE er blødere end TPU hvilket kan gøre TPE sværere at printe med. TPC er lig TPE men mere resistent overfor kemikalier eksempelvis.

NozzleDyseEn dyse på en 3D printer er den yderste del af print hovedet. Dysen er oftest lavet af messing eller stål. Nogle bruger også rubin i spidsen af dysen da dette er mere slidstærkt.0,4mm er den mest anvendte dysestørrelse, men de fås også i 0,25 | 0,6 | 0,8 hvor lavt tal giver præcision og høj tal giver hastighed og nemmere bridging.(bridging forklares senere)
Archaic printerArkaisk printerArkaisk 3D printer er firkantet i sit byggeområde. De fleste FDM printere er arkaiske fordi de ofte er nemmere at kalibrere og bygge for producenten.
Delta printerDelta printerEn delta 3D printer er en 3-benet 3D printer der bygger i et areal der har cylinder form. De bygger ofte højt men knap så bred og langt grundet formen. Er gode til runde og organiske print.
WarpingFilament trækker sigWarping er et fænomen man kender inden for alle typer plastproduktion. Warping er den proces der sker når et plastmateriale varmes op for efterfølgende at blive nedkølet. Når plastik warper, trækker det sig i en retning der oftest er uhensigtsmæssig. Derfor er varme i en byggeplade på en 3D printer rigtig godt, da varmen fastholder plastmaterialet til byggepladen.
Build plateByggepladeByggepladen er pladen 3D printeren smelter filamentet ned på. En varm byggeplade er at foretrække når der skal printes kvalitetsprint og med andre materialer end PLA. Byggeplader kan være lavet af aluminium, stål, akryl. Ofte er der en glasplade eller PEI plade ovenpå aluminiumspladen for god vedhæftning og sikring af lige byggeplade.
ExtruderEkstruderEkstruderen er hovedet hvor filamentet varmes op til smeltetemperatur, således det kan trykkes ud igennem dysen. Oftest så er en ekstruder mange komponenter bestående af:·         Dyse / Nozzle

·         Heatsink / varmereduceringskammer

·         Cooling fan / blæser

·         Heat block / varmeblok

·         Heat sensor / varmesensor

·         Heat thermistor / varmetermostat

Stepper MotorStepper motorStepper motorer er dem der bevæger akserne på 3D printeren. Stepper motorerne er oftest forbundet til byggeplade eller ekstruder hoved med det der hedder timing belts. Timings belts er bælter der via en timing pulley / remskive får X eller Y aksen til at bevæge sig. Store 3D printere skal have stepper motorer med højt Torque / drejningsmoment.
AdhesionFæstningFæstning af 3D printet på byggeplade er noget af det vigtigste for et 3D print. Altså hvor tæt er din dyse på byggepladen og hvor godt hæfter dit filament til byggepladen. Ved for stor afstand mellem dyse og plade vil printet slippe under printet og få i stykker. Ved for lille afstand til byggeplade vil filament bygge sig op i nozzle og man vil ofte få clogging / tilstoppelse af dyse. Eller få grimme lag på sit 3D print.
Bowden tubeBowden tubeEn bowden tube er et rør der styrer filamentet fra en ekstruder motor ned til selve ekstruderen. En bowden tube er oftest lavet i PTFE materiale. Bowden tube bruges oftest når ekstruder motor sidder væk fra selve ekstruderen.
Slicer softwareSlicer softwareSlice softwaren er den software der styrer 3D printerens bevægelser. En 3D printer er i princippet en robot der bygger et emne ud fra kode. Kodesproget hedder G-Code til desktop FDM printere. Oftest bruges CURA, SLICER3R, SIMPLIFY3D, OCTOPRINT, REPETIER-HOST til at slice ens STL eller OBJ filer i. CURA er god og gratis.
STL & OBJSTL og OBJ filer.STL (stereo lithography) og .OBJ (Object based) er de filer man får fra sit 3D design værktøj. De mest kendte 3D design værktøjer er tinkercad.com, Fusion360 fra Autodesk, Blender eller Meshmixer. Disse er alle gratis til undervisning og privatpersoner.